Maa- ja metsätalousminiseri Sari Essayah toimii ponikuninkuusravien suojelijana

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n tervehdys ponikuninkuusraveille

Turussa 18.-20.8.2023

Hyvät poniharrastajat,

Minulle on kunnia toimia vuoden 2023 Ponikuninkuusravien suojelijana. Tapahtuma on monille vuoden kohokohta ja sen eteen on tehty töitä pitkään; kisoissa laitetaan kaikki peliin ja testataan niin karttunut osaaminen kuin maksimivauhti.

Hevos- ja poniala yrityksineen on tärkeä työllistäjä ja osa elävää maaseutua. Ala tarjoaa mielekkään ja merkityksellisen harrastuksen monelle lapselle ja nuorelle. Siinä missä kynnys raviurheilun aloittamiseen suoraan hevosista voi olla korkea, poniraviurheilu luo mahdollisuuden tutusta alaan asteittain jo hyvin nuorestä iästä lähtien. Poniraviurheilulla onkin merkittävä rooli koko alan tulevaisuuden kannalta. Nurmea syövänä ja laiduntavana eläimenä ponit myös hoitavat niin luonnon monimuotoisuutta kuin maaperän hyvinvointia.

Vaikka omassa lapsuudessani hevosten kanssa touhuaminen rajautui lähinnä keppihevosiin, tiedän hyvän harrastuksen ja aktiivisen liikunnan merkityksen. Molemmat tuovat elämään rytmiä, tavoitteellisuutta ja vastuullisuutta, ja ennen kaikkea iloa ja hyvinvointia. Lisäksi eläin voi olla myös ystävä – poni ei syrji ketään, kun sitä kohdellaan hyvin, eikä se kerro salaisuuksia eteenpäin.

Kisoissa menestyminen vaati sitoutumista ja pitkäjänteistä työtä. Toisaalta matkalle menestykseen kuuluu aina pettymyksiäkin, eikä aina tarvitse olla paras – tärkeintä on, että uskaltaa yrittää ja haastaa itsensä yhä uudestaan. Joku kerta vaivannäkö palkitaan ja kruunajaisten ykkössijakin voi osua omalle kohdalle.

Hallitusohjelmassamme olemme kiinnittäneet paljon huomiota liikunnan ja fyysisien aktiivisuuden keskeiseen merkitykseen ihmisten kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.  Hevos- ja poniala eivät katso toimijan ikää, vaan alalla toimii laajasti eri ikäluokkia. Ponit ja hevoset liikuttavat ja ylläpitävät toimintakykyämme kaikissa ikäluokissa. Lisäksi alalla on merkittävä rooli erilaisessa kuntouttavassa toiminnassa monelle, jolle muu kuntouttava liikunta voi hankalaa.

Toivotan kaikille antoisaa, turvallista, iloista ja ikimuistoista Ponikuninkuusravitapahtumaa.

Eeva Karvonen