Ponikuninkuusravien historiaa

Suomenhevosten Kuninkuusravit on pitkä perinne, kisoja on ajettu Suomen historiassa vuodesta 1924 asti. Ponikuninkuusravien historia ylettyy vasta 14-vuoden takaiseen historiaan alkaen Turusta vuonna 2005. Siinä missä hevoset juoksevat kuninkaallisista titteleistä, myös ponit tekevät samoin.

Ponikuninkuusraveissa A-kategorian ponit, eli shetlanninponit, kilpailevat oriille ja ruunille tarkoitetusta Ponikuninkaan tittelistä ja tammat vuorostaan Ponikuningattaren tittelistä. Tänä päivänä B-kategorian ponit, eli Gotlannin russponit, kilpailevat oriille ja ruunille tarkoitetusta Poniruhtinaan tittelistä ja tammat Poniruhtinattaren tittelistä. Vuodesta 2007 B-kategorian ponit ovat vakiinnuttaneet poniruhtinaskilpailun Ponikuninkuusraveihin. Poniruhtinatar näki ensimmäisen päivänvalon vuonna 2010 Kajaanissa ajettavissa Ponikuninkuusraveissa. Nykyään molemmat kategoriat ovatkin tasavertaisesti palkittavia niin oriiden ja ruunien kuin tammojenkin osalta.

Ponikuninkuusraveissa titteleiden kruunun saa kokonaismatka-aikojen nopein valjakko. Molemmille kategorioille juostaan ensimmäisenä kilpailupäivänä avausmatka 1600 metriä. Toisena kilpailupäivänä, eli Ponikuninkuusravien päätöspäivänä, juostaan päätösmatka, joka on pituudeltaan 2100 metriä. Eroten hevosten Kuninkuusravien autolähetykseen Ponikuninkuusraveissa lähetystapana toimii tasoitusajo, mikä tarkoittaa sitä, että mitä nopeampi poni on, sitä pidemmältä takamatkalta se lähtee 20 metrin tasoitusta antaen edeltä lähtevään poniin.

Ponikuninkuusravit ovat vakiinnuttaneet paikkansa poniraviurheilijoiden suurimpana suurkilpailuviikonloppuna vuosi vuodelta. Kun Suomenhevosten kuninkaalliset on kruunattu, on aika ponikuninkaallisten.